Συντάκτης: Βασίλης Λυκούδης

Αν και η προπόνηση αντίστασης έχει συσταθεί κυρίως ως ένα μέσo αύξησης της μυϊκής μάζας, του σωματικού βάρους και της δύναμης, παλαιότερα η χρήση της δε σχετιζόταν με κανένα όφελος για την υγεία. Ωστόσο, πρόσφατες ερευνητικές εργασίες, επικεντρωμένες στις ενδεχόμενες επιδράσεις της προπόνησης αντίστασης στην υγεία, έδειξαν αρκετά επιθυμητά αποτελέσματα.

Μερικά από τα οφέλη για την υγεία σχετίζονται με αυξήσεις στην ισχνή σωματική μάζα και στη δύναμη. Παράλληλα, αποκαλύφθηκε ότι η προπόνηση αντίστασης επηρεάζει διάφορα συστήματα στο σώμα, όχι μόνο το νευρομυϊκό σύστημα, αλλά επίσης το συνδετικό ιστό, το καρδιαγγειακό και ενδοκρινικό σύστημα. Υπό αυτή τη θεώρηση, η προπόνηση αντίστασης μπορεί να παρέχει ορισμένα επιπλέον φυσιολογικά οφέλη, που να οδηγούν σε καλή υγεία. Μερικά από αυτά είναι:

  • Η αυξημένη ισχνή μάζα σώματος, κάτι το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ενεργειακής δαπάνης ηρεμίας και την πρόληψη της παχυσαρκίας.
  • Η αυξημένη δύναμη εμποδίζει πτώσεις και τραυματισμούς καθώς κάποιος γερνάει.
  • Η μείωση του πόνου σε καταστάσεις οσφυαλγίας και η συνακόλουθη βελτίωση της κινητικότητας.
  • Η αυξημένη οστική πυκνότητα βοηθά στην αποφυγή της οστεοπόρωσης, ιδιαίτερα στις γυναίκες.
  • Ο βελτιωμένος μεταβολισμός της γλυκόζης και η ευαισθησία στην ινσουλίνη, παράγοντες οι οποίοι βοηθούν στη πρόληψη του διαβήτη.
  • Το βελτιωμένο λιπιδαιμικό προφίλ, όπως η αυξημένη HDL χοληστερόλη (η «καλή» που λέμε στο χωριό μου) και η μειωμένη LDL χοληστερόλη (κακή), τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και της στεφανιαίας καρδιακής νόσου.

Αυτά τα ευρήματα είναι αντίθετα στην πεποίθηση ότι η προπόνηση αντίστασης δε συνεισφέρει κανένα όφελος στην υγεία σε σύγκριση με την αερόβια άσκηση. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι πολλά καρδιολογικά προγράμματα αποκατάστασης ενσωματώνουν πλέον και ασκήσεις προπόνησης αντίστασης. Φαίνεται πως είναι συνετό όμως, να ενσωματώνεις μερικές αερόβιες ασκήσεις στο τρόπο ζωής σου, ακόμα και αν προσπαθείς να κερδίσεις σωματικό βάρος. Αν και το Αμερικάνικο Κολλέγιο Αθλητιατρικής έχει πρόσφατα προσθέσει προπόνηση αντίστασης στο συνιστώμενο πρόγραμμα ασκήσεων για υγιείς ενηλίκους, η πρόταση αυτή δόθηκε για να συμπληρώσει την αερόβια άσκηση και όχι να την υποκαταστήσει.

Τα προγράμματα αερόβιων ασκήσεων καταναλώνουν πράγματι περισσότερες θερμίδες, έτσι θα πρέπει να εξισορροπήσεις τη δαπάνη, με αυξημένη πρόσληψη τροφής . Ωστόσο, η δαπάνη ενέργειας δεν χρειάζεται να είναι υπερβολική για να παρέχει ένα ωφέλιμο προπονητικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, το τρέξιμο 3,5-4,5 χιλιομέτρων σε κανονικό και σταθερό ρυθμό για περίπου 4 ημέρες την εβδομάδα, θα σου παρέχει ένα επαρκές προπονητικό ερέθισμα για την καρδιά σου, αλλά θα έχεις κάψει περίπου 200-300 θερμίδες την ημέρα. Αυτές οι 200-300 μπορούν πάρα πολύ εύκολα να αντικατασταθούν με τη κατανάλωση δύο ποτηριών χυμού πορτοκαλιού ή παρόμοιων μικρών ποσοτήτων τροφίμων.

Κλείνοντας, στις «καθυστερήσεις», προς αποφυγή παρεξηγήσεων και ακατανοησίας, θα ήθελα να προσθέσω ότι η προπόνηση με αντιστάσεις δεν είναι μόνο τα βάρη. Περιλαμβάνει και ασκήσεις με το βάρος του σώματος, τα λάστιχα, τη μέθοδο Pilates, το σύστημα προπόνησης με ιμάντες (TRX), το δράμι (kettlebell) και πολλά άλλα.

Πηγή

       

Πρόσφατα Άρθρα

 
Καλούνται εθελοντές στην επιχείρηση ΚΟΙΝΣΕΠ ΦΙΤΑΘΛΟΝ να προσφέρουν υπηρεσίες
Καλούνται εθελοντές στην επιχείρηση ΚΟΙΝΣΕΠ ΦΙΤΑΘΛΟΝ να προσφέρουν υπηρεσίες κατ’ εφαρμογή των άρθρων 713 επ. Α.Κ. με την επιφύλαξη του άρθρου 12 του ν.2716/1999 (Α’96) για την εξυπηρέτηση των σκοπών της ΚΟΙΝΣΕΠ Σύμφωνα με το άρθρο 713 Α.Κ. εντολή είναι η σύμβαση με την οποία ο ένας συμβαλλόμενος (εντολέας) αναθέτει στον άλλο (εντολοδόχο) τη χωρίς

Facebook

 

Βρείτε Μας

 

261 400 4797
info@fitathlon-gym.gr
facebook.com/FitathlonPatras
Ηρώων Πολυτεχνείου 84, Πάτρα